Open Monumentendag in de Barchkerk

In het kader van OPEN MONUMENTENDAG 2017, zijn op zaterdag 9 september twee lokaties in Barchem geopend van 10.00-16.00 uur. Dit zijn de Barchkerk, Borculoseweg 2 en het Bodehuis, Borculoseweg 1. Hieronder de beschrijving zoals die in de folder van de gemeente Lochem is opgenomen.

De Barchkerk Barchem

De eerste steen van de Hervormde kerk van Barchem, sinds 2011 de Barchkerk geheten, is op 25 oktober 1860 gelegd en een jaar later is op 20 oktober de kerk in gebruik genomen. De kerk is gebouwd op het snijpunt van de buurtschappen Barchem, Bosheurne en Zwiep. De kerk, gelegen aan vijf toegangswegen (richting Zwiep, Borculo, Ruurlo, Wildenborch en Lochem), zorgde, samen met de in 1862 gebouwde School aan de Ruurloseweg, ervoor dat er een dorpskern ontstond die de naa Barchem kreeg. De zich verder ontwikkelende kern was onderdeel van de gemeente Laren (Laren-Zuid).

De kerk, ‘een vrij lange, hoge en kale ruimte’, zoals een journalist schrijft, werd in 1924 geheel gerenoveerd aan de hand van een ontwerp van architect G.J. Postel. Ondanks enkele aanpassingen heeft het tot op heden zijn karakteristieke uitstraling behouden.

Tijdens de Open Monumentendag zal er in de kerk een fototentoonstelling zijn van Barchemse boeren, burgers en buitenlui uit het begin en het midden van de vorige eeuw. De kerkgemeenschap zorgt voor een bijzondere ontvangst en natuurlijk kunt u bij een kopje koffie of thee ook genieten van plaatselijke lekkernijen.

Samenstellers van het ‘Boek Barchem’ (over de geschedenis van Barchem) zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven bij de foto’s.


Het oude Bodehuis Barchem


De gevelsteen schrijft het jaar 1847 als bouwjaar van het oudste boerderijtje in de kern van Barchem. Vast staat dat op 1 mei 1863 Garrit Jan Lenselink (geb. 1829) hier komt wonen als bestelbushouder (bode). Hiervoor was hij tolgaarder in Zwiep. Op de dag dat hij hier komt trouwt hij met Jenneken Leerink. Als zij in 1871 overlijdt verhuist Garrit Jan naar de buurman, de smid Jan Willem Delweg. In 1872 komt metselaar Gradus Wolfs met zijn vrouw Gezina Valkeman. Zij worden in 1919 opgevolgd door metselaar Garrit Jan Ribbers en zijn vrouw Mina Mekkink. In 1929 komt Reint Slagman met zijn vrouw Harmina Bosch. Als Harmina in 1948 overlijdt komen Garrit JAn Bosman en Aleida Arendsen bij hem inwonen. In 1975 wordt het boerderijtje uiteindelijk verkocht aan de familie Heusinkveld uit Lochem. Zij hebben hebben het grondig verbouwd. Zoon Herman Heusinkveld en zijn vrouw Methilde heten ons op de open monumentendag hartelijk welkom in het Bodenhuis, Borculoseweg 1. Bijzonder zijn de twee stenen die het begin van het oprijpad markeren. Het verhaal gaat dat dit de twee pinakels zijn die de voorkant van de oude kerk sierden.